Γιατί αλλάζουν συνέχεια οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια;

Όσοι ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο ή όσοι σχεδιάζετε κάποιο ταξίδι και κάνετε τη σχετική έρευνα αγοράς, θα έχετε παρατηρήσει ότι οι τιμές των εισιτηρίων των αεροπλάνων ανεβοκατεβαίνουν συνέχεια. Δεν είναι μάλιστα σπάνιο φαινόμενο η τιμή μιας θέσης να διπλασιαστεί ή να πέσει στο μισό στο διάστημα μιας μέρας ή και λίγων ωρών. Μάλιστα, αν ρωτήσετε τον διπλανό στην πτήση σας πόσο αγόρασε το εισιτήριο του, είναι πολύ πιθανό ότι η τιμή που πλήρωσε ήταν πολύ διαφορετική από αυτή που πληρώσατε εσείς για την ίδια στην ουσία θέση.

Τι γίνεται λοιπόν με τις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων; Τι είναι αυτό που καθορίζει τις τιμές και αλλάζουν συνεχώς; Ας ξεκινήσουμε από την αρχή για να δούμε λίγο χονδρικά το τι συμβαίνει.

Πως βγάζει λεφτά μία αεροπορική εταιρεία

Κάθε πτήση έχει κάποιο σταθερό κόστος το οποίο φυσικά καθορίζεται από παράγοντες όπως η τιμή των καυσίμων, η ποσότητα που θα χρειαστεί για την πτήση, ο χρόνος παραμονής στο αεροδρόμιο και τα έξοδα στο έδαφος κλπ. Η αεροπορική εταιρεία λοιπόν, πρέπει αξιοποιώντας κατάλληλα τον πεπερασμένο αριθμό θέσεων που έχει στο αεροπλάνο όχι μόνο να καλύψει τα έξοδα της πτήσης, αλλά να βγάλει και κάποιο κέρδος. Για να το καταφέρει αυτό λοιπόν, θα πρέπει να πουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις σε όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή.

Οι δύο κατηγορίες επιβατών

Για τις αεροπορικές εταιρείες υπάρχουν δύο είδη πελατών. Το πρώτο είδος είναι αυτοί που θα αγοράσουν το εισιτήριο άσχετα από τη τιμή του. Πρόκειται είτε για επαγγελματίες ή άτομα με άλλες υποχρεώσεις ή απλά άτομα που τους έτυχε κάτι έκτακτο και πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το συγκεκριμένο ταξίδι, οπότε το κόστος του εισιτηρίου δεν αποτελεί πρόβλημα γι’ αυτούς, είτε γιατί είναι αρκετά εύποροι (ή δεν πληρώνουν οι ίδιοι στη περίπτωση των επαγγελματικών ταξιδιών), είτε γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Η άλλη κατηγορία είναι οι πελάτες οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη να κάνουν το ταξίδι και θα το κάνουν μόνο αν πετύχουν την κατάλληλη τιμή. Εννοείται ότι οι αεροπορικές θα ήθελαν όλοι να άνηκαν στην πρώτη κατηγορία, αλλά στη πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο.

Πως καθορίζεται η τιμή της κάθε θέσης

Το κόστος της κάθε πτήσης και το ποσοστό ζήτησης από την κάθε κατηγορία επιβατών καθορίζεται από ειδικούς αλγόριθμους και προγράμματα. Κάθε αεροπορική εταιρεία θέλει να πουλήσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στην υψηλότερη δυνατή τιμή, γι’ αυτό και στην αρχή τουλάχιστον οι τιμές είναι ακριβές. Όσο περνάει όμως ο χρόνος, οι πελάτες της πρώτης κατηγορίας θα εξαντλούνται και η ζήτηση θα ξεκινήσει να πέφτει. Προκειμένου λοιπόν να «αναχαιτιστεί» αυτή η πτώση, οι τιμές θα αρχίσουν να κατεβαίνουν. Όσο πιο χαμηλή η ζήτηση, τόσο πιο μεγάλη η πτώση των τιμών. Αν ξαφνικά η ζήτηση ανέβει πάρα πολύ, συνήθως σημαίνει ότι οι τιμή της πτήσης έχει πέσει πολύ χαμηλά και ίσως να μην συμφέρει πλέον την εταιρεία να πουλήσει πολλές θέσεις τόσο φθηνά, γι’ αυτό και θα αρχίσει να ανεβάζει σταδιακά τη τιμή. Όταν η ζήτηση θα πέσει πολύ, η τιμή θα ξαναπέσει λίγο και ούτω καθεξής.

Οι τιμές μέσω πρακτορείων

Οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια που κλείνετε μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων, όπως είναι π.χ. η airtickets, είναι σχεδόν πάντα ίδια με την τιμή της αεροπορικής εταιρείας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου τα ταξιδιωτικά γραφεία βάζουν ένα ιδιαίτερα μεγάλο “καπέλο” στις τιμές των εισιτηρίων και έτσι η τελική τιμή ανεβαίνει πάρα πολύ. Καλό είναι να προτιμάτε εταιρείες που δεν σας προσθέτουν με έξτρα οικονομικά βάρη και φόρους, όπως είναι η airtickets. Τα αεροπορικά εισιτήρια airtickets μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα https://www.travelo.gr/airtickets-aeroporika-eisitiria/

Σύνοψη

Με άλλα λόγια, αυτό που καθορίζει την τιμή μίας πτήσης είναι η ζήτηση των πελατών αλλά και τα προβλεπόμενα κέρδη της εταιρείας. Αν λοιπόν δείτε μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή σε μία πτήση που σας ενδιαφέρει, «χτυπήστε» την αμέσως γιατί μάλλον δεν θα υπάρχει για πολύ, καθώς πρόκειται για μία «απάντηση» σε μείωση της ζήτησης από το λογισμικό της εταιρείας που καθορίζει τις τιμές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *