Η πόλη των πεταλούδων στη Ρόδο

Η κοιλάδα των πεταλούδων βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ρόδου, περίπου 27 χιλιόμετρα από τη πόλη της Ρόδου και 5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού Θεολόγος.

Είναι ένα φυσικό απόθεμα μοναδικό στο είδος του. Όπως λέει και το όνομα της αυτή η καταπράσινη κοιλάδα είναι γεμάτη με πανέμορφες πεταλούδες. Κατά το Φθινόπωρο και την Άνοιξη πεταλούδες πολλών διαφορετικών ειδών πλημυρίζουν την κοιλάδα

Κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων οι πεταλούδες μένουν μέσα στο κουκούλι τους σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου. Την άνοιξη όμως όταν βγαίνουν από το κουκούλι και από κάμπια μεταμορφώνονται πλέον σε μεγάλες πεταλούδες πετούν προς περιοχές με πολλή υγρασία για να αναπαραχθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που φτάνουν ως αυτή τη κοιλάδα που διαπερνάτε από τον ποταμό Πελεκάνο ενώ είναι διάσπαρτοι ολόγυρα πολλοί καταρράκτες.

Καθώς περνούν τα χρόνια η κοιλάδα των πεταλούδων έχει μετατραπεί σε ένα πολύ δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.  Κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο χιλιάδες κόσμου πηγαίνει στη Ρόδο για να επισκεφθεί τη ξεχωριστή κοιλάδα.

Για να παρατηρήσουν από κοντά τις πεταλούδες οι επισκέπτες χρειάζεται να περπατήσουν μέσα από στενά μονοπάτια. Η δροσιά που υπάρχει στη περιοχή, τα τρεχούμενα νερά και η σκιά που δημιουργείτε από τα δέντρα κάνουν τη κοιλάδα ιδανικό τόπο χαλάρωσης και ξεκούρασης ιδιαίτερα κατά τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Μικρές ξύλινες γέφυρες διασχίζουν το ποτάμι και ένα ανηφορικό ποτάμι οδηγεί στο Μοναστήρι της Παναγίας της Καλόπετρας.

Δυστυχώς ο τουρισμός στη περιοχή έχει αρνητικές επιπτώσεις στο πληθυσμό των πεταλούδων. Οι επισκέπτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πεταλούδες δεν έχουν στομάχι και δεν μπορούν να αποθηκεύσουν τη τροφή τους.

Αυτό που κάνουν είναι ότι αποθηκεύουν ενέργεια στο σώμα τους για να τη χρησιμοποιήσουν όταν θα τους χρειαστεί. Δεν τρώνε τίποτα μέχρι την αναπαραγωγική περίοδο , οπότε όταν οι επισκέπτες τις ενοχλούν αυτές αναγκάζονται να καταναλώσουν πολύτιμη ενέργεια καθώς πετούν μακριά σας.

Έχετε στα υπόψιν σας εφόσον επισκεφθείτε τη πόλη των πεταλούδων ότι δεν πρέπει να τις ενοχλήσετε και να διαταράξετε το τοπίο με κανένα τρόπο. Οι επισκέπτες μπορούν μόνο να παρατηρούν τις πεταλούδες από κάποια απόσταση ώστε να μη χρειαστεί να πετάξουν μακριά σας.

Συνολικά η πόλη των πεταλούδων είναι ένας εκπληκτικός προορισμός για μια σύντομη εκδρομή. Σίγουρα είναι ένα θέαμα που δεν θα έχετε ξαναδεί και ίσως να μην ξαναδείτε και ποτέ.

Αν κουραστείτε μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό ή ακόμα και το γεύμα σας σε ένα ταβερνάκι στη περιοχή ενώ για θέα θα έχετε τους μοναδικούς καταρράκτες της κοιλάδας των πεταλούδων.

Αμέσως μετά την επίσκεψη σας στη κοιλάδα των πεταλούδων μια καλή πρόταση είναι να επισκεφθείτε και το μοναστήρι της Παναγίας της Καλόπετρας όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Είναι ένα πολύ όμορφο, μικρό και ήσυχο μοναστήρι που προσφέρει μοναδική θέα στη βόρεια πλευρά του νησιού της Ρόδου. Στο προαύλιο υπάρχουν τραπεζάκια στα οποία μπορείτε να ξαποστάσετε.

Φροντίστε να είστε εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα ελαφριά ρούχα και άνετα παπούτσια ούτως ώστε να απολαύσετε την εμπειρία. Τα υπόλοιπα απαραίτητα είναι φυσικά ένα μπουκαλάκι νερό και η φωτογραφική σας μηχανή.

Απολαύστε την ομορφιά τόσο της πανοραμικής θέας αλλά και των πεταλούδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *